Медийната ни грамотност е зле, "гъба" сме за фалшиви новини

Страната ни е 32-ра по свобода на медиите
12 окт 2022 19:15, Нели Христова
108
Медийната ни грамотност е зле, "гъба" сме за фалшиви новини
Снимка: Pixabay/Pexels

Медийната грамотност свързана с умението за критично мислене, а то се гради от образованието, става ясно от  изследването на "Отворено общество"

България e последна сред страните - членки на ЕС, в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г. Тя се изготвя от Институт “Отворено общество – София” в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) и оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в 41 европейски страни, като използва показатели за медийна свобода, качество на образованието и доверие сред хората. България е на 33-о място.

Финландия (1-о място), Норвегия (2-о място), Дания (3-о място) и Естония (4-о място) са държавите, които имат най-висок потенциал да устоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията.

В дъното на класацията Грузия заема последното 41-о място, предшествана от Северна Македония (40-о място) и Косово (39-о) с почти еднакъв резултат, Босна и Херцеговина (38-о) и Албания (37-о).

Образованието е съществен компонент в противодействието на фалшивите новини. Например правителството на Финландия, която за поредна година оглавява класацията за медийна грамотност, счита силната държавна образователна система за основен инструмент за противопоставяне на информационната война срещу страната, а „широко разпространените умения за критично мислене сред финландското население и съгласуваната реакция на правителството“ се смятат за ключов елемент за противопоставяне на дезинформацията. Като цяло се смята, че по-образованите хора са по-информирани, по-критично мислещи и е по-малко вероятно да попаднат в капана на измислени новини.

България се представя най-зле по индикаторите, измерващи качеството на образованието, като се класира на 34-о място от 41 държави, изоставайки включително и от държави в региона, които са извън ЕС, като Украйна, Сърбия и Турция, но получава сходни резултати с тези на Румъния. Като цяло се смята, че по-образованите хора са по-информирани, по-критично мислещи и е по-малко вероятно да попаднат в капана на измислени новини, обясняват авторите на проучването.

По индикаторите, измерващи свободата на медиите България се класира на 32-ро място, изпреварвайки страни като Унгария и Сърбия, но пък след страни извън ЕС като Молдова, Косово и Черна гора. По отношение на доверието между хората България се представя малко по-добре и заема 29-то място със сходен резултат с този на Португалия и непосредствено след Чехия, включително изпреварвайки друга членка на ЕС - Хърватска. България се представя най-добре по индикаторите за е-участие, заемайки 13-та позиция от 41-на държави в Европа, но тези индикатори имат относително малка тежест при определянето на крайната класация.

В Индекса на медийната грамотност е направен и клъстерен анализ, който разделя страните по групи според близостта на техните резултати и който показва наличието на определени географски модели. Страните с най-добри резултати са разположени в Северозападна Европа, а страните с най-лоши резултати - в Югоизточна Европа и Южен Кавказ. Индексът показва, че има концентрация на държави в Югоизточна и Източна Европа, които са потенциално по-уязвими към фалшиви новини, тъй като имат проблеми с няколко аспекта, наблюдавани от Индекса на медийната грамотност – качеството на образованието, медийната свобода, ниското междуличностно доверие или комбинация от проблеми в тези области.

Изданието на Индекса на медийната грамотност през 2022 г. идва във време, когато “инфодемията”, съпътстваща COVID пандемията, съвпадна с пропагандните “инфовойни”, водени на фона на руската инвазия в Украйна, което засилва многократно както дезинформацията, така и заплахите, произтичащи от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
хах преди 1 година
До Карлуково брат не ти е силна икономиката. Япония, Италия и САЩ са с огромни външни дългове пък са от най-силните икономини на планетата. А финландия е супер държава спрямо много други
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пресен пример: Американски генерал от авиацията говори, че е възможно в БЪДЕЩЕ да се пръскат наночестици в атмосферата а да се повлияе глобалното затопляне. Преводът и редакцията внушават, че това е признание за кемтрйлс и 99% от четящите изпадат в оргазъм.
51
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Малей.... Колко много глупости прочетох! Сега ми идва да извикам: "Журналистиката е мъртва! Да живее Гугъл транслейтър"!
50
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Как може да не се набодете? Необразовани и неспособни на критично мислене Българи.'
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахаха.. стигнах до "отворено общество" и спрях да чета.. точно такива организации спонсорирани от чужди държави са отговорни за фалшивите новини и пропагандата, която се лее от всякъде!
48
0
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"Гъба" сте, щото сте rлynaви..то и в Америка е така, но малко по-малко.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народ, който 30г. избира едни и същи управници и после ***, колко бил зле е нормално и да бъде гъба за фалшиви новини и всякакви манипулации. Коефицента на интелигентност на населението, останало в тази помия наречена България, клони към нула. ДебиL до дебиL, можещи единствено да цъкат минусчета по сайтоев като този и да реват във фейсбук, как всеки 2ри трябва да бъде пратен доживот, разстрелян и тем подобни просотии.
46
0
 
12
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Най-големите лъжи се разпространяват от правителствата и държавния апарат.
45
3
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не щото ако искаш война ще ти я уредя набързо ....
44
3
 
14
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
На първо място в класацията като "най-интелигентни" са представени Финландия, които са с външен дълг около $190 Милиарда на 5 Милиона население и на практика са фалирали като държава. Същата Финландия, която си е назначила едно изперкало момиче за премиер, работило преди единствено като касиерка в супера. Същото момиче обаче произхожда от клуба Клаус Шваб, с когото има снимки в нета.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда. Затова България гъмжи от антиваксъри. На Путин не му трябват ракети срещу България, толкова сте прости, че антиваксърската му кампания срещу Файзер свърши по-добра работа у нас , отколкото война.
42
2
 
10
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Сорос иска да втълпи на българите че са индианци .с продажни политици така ще да е .и ония с бензиностанциите с ракети начело .
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко-тиквата превърна лъжата в норма.Това е краят на скапаната Задунайска територия.Де що е бъллгарак все е тъъпак!!!Факт!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mнoro cтpaннa e тaзи "kлacaция" нa Copocoвaтa фондация Oтpoвeнo Oбщecтвo? Ta мegиитe нa Copoc влageят изцяло eфиpa y нac и нe e тpygнo ga ce goceти чoвek, чe тe ca rлaвния фakтop и paзnpocтpaнитeл нa фалшивитe новини!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е добре българите да се наричат медийно неграмотни, другите народи не са по грамотни! Българинът е недоверчив защото доста е страдал!, и въпреки всичко е оцелял! Това, че има различни мнения не е лошо, в спорът се ражда истината! А медиите да поднасят така новината, че хората да им вярват!, да не натрапват мнението си, а хората сами да си правят изводите!
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина не вярва вече. Пример е преди време ваксинирането срещу Ковид19, медиите направо преливаха да ни лъжат с истини как ще умрем и ние и близките. Дали повярвахме на фалшивите новини?? Не!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАЛШИВИ НОВИНИ И ФАШИСКА ПРОПАГАНДА
36
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
През 2022 ваксърите дават повече жертви от ковида! Факт!
35
5
 
1
 
! Отговори
аххаха преди 1 година
Всички привърженици на партия *** - ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ДО КРАК!
34
1
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Е според отворените ще съм неграмотен медийно,защото не мисля като тях.Аз да ги смятам ли за медийни неграмотници,защото не мислят като мен?